perlaburan dinar iraq: betul ke tidak ni? apa kata bank negara.

mr saddam on old dinar iraq notes (wikipedia)

baru-baru ni riuh pulak pasal pelaburan dinar iraq. dulu dah panas, lepas tu sejuk, sekarang kembali hangat. bila baca blog-blog dan forum-forum kat alam maya ni memang teruja la jugak. dengar cerita kawan-kawan pun ramai dah beli dinar iraq ni. mana taknya pulangan berkali-kali ganda tu. terbaik dari ladang. kena molek boleh guna duit untung tu buat beli team epl satu.

tapi geng yang kata benda ni scam pun ada juga. diorang pun ada sebab-musabab dan hujah yang menolak pelaburan dinar iraq ni... jadi siapa yang betul?

aku pun saja gatal tangan gi email bank negara pasal dinar iraq. ni reply yang diterima:


====================================

Encik xxxxx,
 
Kami merujuk kepada e-mel tuan bertarikh 21 September 2011 mengenai perkara di atas.
 
Kami ingin berkongsi maklumat dengan tuan bahawa di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953, adalah menjadi satu kesalahan untuk seseorang individu di Malaysia membeli atau menjual mata wang asing atau melakukan apa-apa tindakan yang melibatkan, berhubung dengan, atau persediaan untuk, membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana orang, selain daripada peniaga berdaftar. Di bawah Akta ini juga, adalah satu kesalahan untuk seseorang itu membantu atau bersubahat dengan orang lain untuk membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana orang, kecuali orang tersebut ialah peniaga yang dibenarkan.

Untuk makluman tuan, Bank Negara Malaysia tidak menyenaraikan Dinar Iraq sebagai salah satu mata wang pertukaran asing. Maklumat lanjut  boleh diperoleh melalui laman sesawang : http://www.bnm.gov.my/ . Orang ramai adalah dinasihatkan untuk berurusan secara terus dengan bank-bank tempatan di bawah penyeliaan Bank Negara Malaysia bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan mata wang tersebut bagi mengelak daripada penipuan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.
 
Harap maklum. 
 
Kami amat menghargai sekiranya tuan dapat meluangkan masa untuk melengkapkan satu kaji selidik untuk membantu kami menilai dan memperbaiki kualiti perkhidmatan kami. Sila rujuk borang kaji selidik yang dilampirkan.
 
Bersama-sama ini turut dilampirkan panduan kepada pengguna berkaitan isu-isu kewangan untuk makluman.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang amaran penipuan kewangan, sila layari
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=216&pg=701&ac=98 dan http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/index.htm
 
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang perbankan, insurans & takaful, sila layari
http://www.bankinginfo.com.my & http://www.insuranceinfo.com.my 
 
-yyyyyyy- 
BNMTELELINK
Bank Negara Malaysia
No Tel : 1-300-88-5465
No Faks : 03-21741515
E-mel: 
bnmtelelink@bnm.gov.my
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DISCLAIMER: Any e-mail messages from Bank Negara Malaysia (Bank) are sent in good faith, but shall not be binding nor construed as constituting any obligation on the part of the Bank.
CONFIDENTIALITY NOTICE: This e-mail contains confidential information, which is intended only for the use of the recipient(s) named above. If you have received this communication in error, please notify the sender immediately via e-mail and return the entire message. Thank you for your assistance.

=====================================haaa, tu dia reply dari bank negara. general laa pulak ayat dia. takde laa pulak specificly cakap benda ni scam ke apa. maybe ayat aku tanya tak cukup clear kot.

p/s: nama penerima dan penghantar dah delete tu. rahsia.

so boleh la decide nak masuk ke tak pelaburan dinar iraq ni. itu keputusan masing-masing. kalau jadi benda ni, maka ramailah jutawan baru kat malaysia ni, yang dok kutuk selama ni pun meleleh laa air liur. kalau tak jadi pulak, yang dok kutuk akan cakap 'i told you so', yang masuk pelaburan ni burnt laa duit yang dah guna buat beli dinar iraq ni.

aku masuk ke idak? jeng jeng jeng...No comments: