tolong kerajaan rm650

last week i spent two hours at kemaman's police station to pay rm650 worth of speeding summons. some of them were dated way back in 2006. ramai gila orang bayar saman, memang menjadilah taktik kerajaan block road tax renewal and offer 50% discount ni.


i thought our seven tickets were a lot, but as it turned out orang lain punya lagi banyak. yang sampai berpuluh2 keping pun ada... laju betul rakyat malaysia bawak kereta. tapi kalau dah pakai caldina, stream, camry dan sebagainya takkan nak drive 110km/h jer atas highway kan?

kena drive smartly lepas ni. slow down at hotspots areas like flyovers maran, temerloh and lanchang on the east coast highway and near tudm exit on nkve (sebab kitorang punya saman kena kat situ!)...

banyak tu rm650. equivalent to dividend dapat kalau simpan around rm8k dalam asb setahun!



- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

wakif said...

hahaha aku ada 17 saman! 6 kena blacklist... baru settlekan thru myeg...

JuRi said...

betullah tu.. nombor saman berkadar langsung dengan jenis kereta... Stream memang kena lebih lahhh.

dos said...

tobat aku takkan bayar saman on-time dah lepas nih.

JuRi said...

dos, it is unfair for those who paid their tickets earlier. aku rasa our gomen should give refund.. barulah fair!!! But of course lah this wont happen.. huhuhu.