memasuki alam emas...

gold investment re-ignited!

purchased a 20g gold bar from publicgold using this year's company bonus. been reading about it for quite sometime. cash saving is on track as per target this year, so i'm trying to venture out to other things. mutual fund dah guna epf. nak proceed with new property, harga macam mengarut sangat... so main emas la pulak. kerajaan kelantan pun dah produce dinar and dirham. dengar cerita tak cukup stock ramai sangat orang booking!



side track: hari ni baru belajar guna technique "ctrl + j" function with photoshop, terus apply untuk gambar di atas.

sambung balik: this gold bar i 'pajak' at agro bank kemaman. the benefits:
1. safety. simpan kat rumah kang kena rompak padan muka.
2. verify the specs: the bank will test the weight and purity of the bar.
3. rolling duit laaa.

the bank will charge rm0.60 for every rm100 gold value for 'upah simpan' for period of six months. then they will give back duit pinjaman amounting up to 70% of the gold value, in cash. ikut suka laa nak buat apa ngan duit tu.

in my case:
cost with publicgold = rm2,876
marhun valued by agro bank = rm2,822
pinjaman at 70% = rm1,975
upah simpan 6 bulan = 101.59

so i took the pinjaman, put it back in saving. sapa2 yang pandai bisnes, dalam 6 bulan boleh dapat untung guna duit tu sebagai modal bisnes. then claim laa balik emas tu from the bank. untung dapat, emas pun dapat (harga appreciated lak tu). takpun buat bidding rumah...

after sometime (medium to long term laa), nilai emas naik, then redeem and sell. ada yang extreme and berani tu, amik duit, beli emas, gadai. then ulang balik berkali2... teknik rempit emas ni... hebat2.

takpe, kita start dulu, pelan-pelan kayuh.

9 comments:

wakif said...

laju demo juri, tokde nak kejar doh ni...:)

JuRi said...

de lagi ni bro.. demo kejar ngan stream baru demo.. kawe pakai city jer ni.

wakif said...

pinjaman 70% tu berapa interest rate agro bank charge?

JuRi said...

nama je pinjaman bro. takde interest apa2 pun. agro buat untung atas upah simpan tu je. bila nak tebus balik emas tu, kita kena bayar balik pinjaman yg kita dapat, plus upah simpan. tu je!!!

oh, kalau nak beli bagitau kawe ok!

wakif said...

ooo kira okla tu lebih kurang 5-6% interest...

dos said...

weh juri... awat hang letak blog gua kat section photography reference sekali ngan professional photogs? giler. segan aku wehs. letak ler link blog aku kat family and friends. hehehe.

JuRi said...

dos, rileks bro. gambar ko cantek, jangan bimbang!

Kerel said...

bro...terbaikkk simpan emas ni...aku still tak gerak2 ke koleksi seterusnye...rugi rugi.

JuRi said...

bro,

tak terlambat lagi ni. sekarang dah hit 1300usd per ounce!. ikut baca2 berita, estimate will hit 1500usd per ounce by early next year!

klu nak try public gold hello aku ok!

dah upgrade jadi dealer ni!

harga kawtim!