tunggu dulu laaa...

when the market is going down:

"takut laa nak invest sekarang, market tengah down, nanti tak naik harga unit trust/emas/rumah tu, buat rugi je invest. tunggu dulu laaa..."

when the market is going up:

"harga dah mahal, boleh naik lagi ke? tak nak la invest, rugi nanti. berapa sen sangat untung lagipun. tunggu dulu laaa..."

then, 5 years down the road:

"nyesal betul aku tak beli rumah kat wangsa maju tu. sekarang harga dah dekat setengah juta woo!"

"waahh, best betul piof return 100% lebih. apasal laa aku tak letak sikit duit bonus aku dulu"

"pandai betul si ali tu rollling duit dia. keta habis bayar, rumah ada 4 bijik. layannnn..."


"tup tap tup tap dah 5 tahun aku menyewa kat kerteh ni, dah tiga kali pindah pun. apsal laa tak beli je rumah sini dulu?"





these conversations sound so familiar. the market go up and down, and up and down again. yet we continue to sit still, waiting for that golden basket to drop on our lap while others who took action had managed to gain something for their effort.

imagine waking up every morning to do things we love like golfing / facebooking / d90-ing / watching chels*x losing a game / etc etc all day long, without worrying about money.

that would be nice, eh?

4 comments:

BeautifulMindLife said...

Hidup tanpa hutang. Memang cita2 aku tu.

Kalau hutang tanah, hutang keta, dan hutang umah dah abis bayar, alangkah bahagianya... rasa macam gaji naik 4-5 ribu je..

Kerel said...

Bab watching chelsky losing tu agak best. tapi bab ngumpul harta ni, never ending. we will never stop worrying about money if we don't stop worrying now. Kalau masa duit sikit dah tak worry...baru cerah masa depan hehehe.

JuRi said...

im: stuju banget! imagine tak payah bayar keta bulan2 pun dah cukup...

JuRi said...

kerel: it's nice indeed if we can do that (not worry about money). if everything goes to plan, i'm hoping that will defintely be the case! amin!